Voordelen van een Content Management Systeem (CMS)

De belangrijkste voordelen van het gebruik van een Content Management Systeem (CMS) voor u zijn:

  • U kunt de content van uw site (website of intranetsite) snel en eenvoudig actueel houden.
  • U hebt geen technische kennis (zoals XML, HTML of opmaakcodes) nodig om de content van uw website aan te passen.
  • U hebt controle over wie welke informatie mag aanpassen en/of toegang heeft tot de content van de website.
  • U kunt de content die een gebruiker op uw website te zien krijgt, eenvoudig personaliseren.
  • U vergroot de consistentie van uw site doordat de layout uniform is.
  • U kunt de content die u eenmaal hebt ingevoerd op verschillende manieren publiceren en verspreiden (als eenvoudige tekst, als PDF of via andere media zoals SMS of MMS).

Achtergrondinformatie

Een CMS bestaat in het algemeen uit twee onderdelen:

  1. een Content Management Applicatie (CMA)
  2. een Content Delivery Applicatie (CDA).

Deze twee onderdelen zorgen voor een strikte scheiding van enerzijds de content en anderzijds de layout van een website.


CMA 

Een Content Management Applicatie stelt een content manager, auteur of redacteur in staat, zonder enige technische kennis van webtechnologieŽn als XML en HTML, content toe te voegen, te wijzigen, te verwijderen en te publiceren.


CDA 

Een Content Delivery Applicatie zorgt vervolgens voor het bijwerken van de website op basis van de aangepaste content. Bij sommige Content Management Systemen kan een CDA de content in meerdere vormen publiceren (men spreekt dan van "cross-media publishing"). Denk daarbij bijvoorbeeld aan een webpagina die ook als printervriendelijk document of als PDF getoond kan worden.


Diversiteit 

Het begrip CMS wordt gebruikt voor een breed scala aan producten en oplossingen. Zo zijn er uiterst eenvoudige oplossingen voor het beheren van een website, maar ook zeer geavanceerde systemen voor geÔntegreerde en complexe bedrijfs≠toepassingen. Deze systemen verschillen zowel in prijsstelling als in de aangeboden functionaliteit, de gebruikte technologie en de branche waarin ze gebruikt worden.


Een voorbeeld van een eenvoudige vorm van een CMS is het Web CMS, dat u als stand-alone- systeem in staat stelt de content van uw site te beheren. Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich het Enterprise CMS. Dit is een geavanceerd CMS dat u volledig kunt laten integreren met de infrastructuur, de gegevensbronnen en de processen binnen uw organisatie. Een Enterprise CMS bevat daartoe vaak onderdelen als kennismanagement, documentmanagement en workflowmanagement.


Jacomp adviseert 

Laat u bij de selectie van een CMS altijd zo goed mogelijk adviseren. Bepaal voor uzelf welke voordelen u verwacht van een CMS en wat uw specifieke eisen en wensen zijn. Jacomp kan u helpen bij de selectie van een goed CMS en de integratie daarvan binnen uw organisatie.  

Wilt u meer weten over Content Management Systemen en de daaraan gerelateerde diensten van Jacomp? Neem dan contact met ons op.


<<< terug